Mitä kysyä ja huomioida hääkuvaajaa valitessa?
Valokuvaajien viidakko on valtava ja asiakkaan voi olla vaikea seikkailla siellä ja ymmärtää, mikä tekee valokuvaajasta hyvän hääkuvaajan sekä olla putoamatta tai kaatumatta viattomilta näyttäviin ansoihin, joita muuten riittää! Koska hääpäivä on elämässä niin ainutlaatuinen päivä, joka ihan oikeasti varmaan jokaisen hääpäivänsä kokeneen sanoin menee ohi aivan liian nopeasti, tulee hääpäivän kuvista ihan korvaamattoman arvokkaita. Niitä kuvia ei voi ottaa uudestaan, mitään hääpäivän tilanteita, väläyksen omaisesti ohi meneviä hetkiä, reaktioita, tunnelmaa ja tunnetta ei voi toisintaa, joten kuvien täytyy onnistua kerralla.
Asiakkaana teidän ei tarvitse ymmärtää valokuvauksesta tai sen teknisistä tempuista eikä tarvitse osata sanottaa, mitkä on niitä elementtejä, jotka saa kuvat näyttämään hyviltä ja tasapainoisilta. Olen koonnut tähän listaa asioista, joita voitte kuvaajaa etsiessä miettiä ja asioita, joita kuvaajaa varatessa kannattaa kuvaajalta selvittää ennen varauksen tekemistä. Näiden kysymysten kysyminen kuvaajalta ei ole epäkohteliasta eikä ammattitaitoisen kuvaajan kyseenalaistamista, vaan pelkästään järkevää, koska jos tietyt olennaiset asiat eivät ole kunnossa, on ihan tervettä, jos jotkut hälytyskellot soi.
Tässä tiivistettynä lista kysymyksiä, joita kuvaajaa varatessa on hyvä selvittää. Kirjoitin näihin myös pidemmin perustelut, miksi asiaa on hyvä kysyä ja millä kulmalla asiaa voitte itse pohtia kuvaajaa valitessa. Teksti on pitkä kuin nälkävuosi, mutta lupaan, että saatte sieltä kallisarvoisia vinkkejä ja huomioita!
- Minkälaista kokemusta kuvaajalla on hääkuvaamisesta?
- Minkälainen kuvaajan kuvaustyyli ja tapa ohjata on?
- Miten kuvaaja toimii hääpäivänä kuvatessaan?
- Minkälaisella kalustolla kuvaaja kuvaa / Miten kuvaaja varmistaa, että kuvaus toteutuu suunnitellusti ja kuvat eivät tuhoudu?
- Miten kuvaaja suhtautuu hääpäivän aikana tuleviin yllättäviin ennakoimattomiin tilanteisiin ja ratkaisee niitä?
- Onko kuvaajalla käytössä kirjallinen kuvaussopimus?
- Pitääkö kuvaaja varauksen yhteydessä ja/tai ennen hääpäivää kuvauksen suunnittelupalaverin?
- Mitä jos kuvaaja sairastuu ja estyy tulemasta?
1 KUVAAJAN HÄÄKUVAUSKOKEMUS
Koska häät on ainutlaatuinen tapahtuma, jossa kuvaajan on osattava ennakoida ja reagoida nopeasti, on tärkeää, että kuvaajalla on kokemusta häiden kuvaamisesta. Kokeneella hääkuvaajalla on silmät kaikkialla – hän tietää, mitkä hetket ovat tärkeimpiä ja osaa ennakoida ja olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan, välillä taas malttaa hetken ja luottaa intuitioonsa siinä, että jokin vuorovaikutustilanne tai tapahtuma purkautuu reaktiona, joka halutaan talteen jne. Kokemus tuo myös varmuutta esimerkiksi vaihteleviin valo-olosuhteisiin, aikataulujen venymisiin ja odottamattomiin tilanteisiin.
En suosittele ottamaan teidän häihin ketään kuvaajaa yksin opettelemaan hääkuvausta, koska hääkuvaus on yksi vaikeimmista valokuvauksen genreistä. Moni ammattikuvaajakin on kokeillut hääkuvaamista ja todennut sen rankkuuden ja vaikeuden ja päättänyt lopettaa joidenkin v uosien jälkeen. Hääkuvaus ei siis ole se kiva ja helppo genre, jota aloitteleva kuvaaja pystyisi alkaa tuosta noin vaan tekemään, koska asioita, joiden pitää tulla selkärangasta, jotta pystyy keskittymään hääkuvauksessa olennaisiin asioihin, on valtavasti. Kokenut kuvaaja pystyy myös auttamaan yllättävien ongelmien ratkomisessa, jotka ei suoraan edes liity kuvaamiseen vaan esim. häiden käytännön asioihin.
Mikäli kuvaaja ei itse tuo asiaa ilmi, voitte kysyä esimerkiksi:
Minkälaista kokemusta sinulla on hääkuvauksesta?
2 KUVAAJAN TYYLI
Jokaisella valokuvaajalla on oma tyylinsä. Jotkut kuvaavat perinteisemmin ja poseerattuna, toiset dokumentaarisesti ja luonnollisesti. On tärkeää varmistaa, että kuvaustyyli vastaa teidän toiveitanne ja että pidätte kuvaajan portfolion kuvista. Jos rakastatte herkkää luonnonvaloa ja aitoja tunteita, varmista, että kuvaaja on erikoistunut juuri tähän tyyliin. Kokeneiden kuvaajien tyyli on muodostunut pitkän ajan saatossa ja on tärkeä osa kuvaajan kädenjälkeä, joten kannattaa kuvaajaa valitessa kiinnittää huomiota siihen, että tykkää kuvaajan kuvista ja gallerioista kokonaisuutena.
Myös kuvaajien tavassa ohjata potrettikuvausta on eroja, joten mikäli potrettikuvaus yhtään mietityttää tai jännittää, kannattaa kuvaajalta kysyä, miten hän ohjaa ja pyrkii rentouttamaan kuvaushetkeä.
3 KUVAAJAN TOIMINTATAPA HÄÄPÄIVÄNÄ
Hääpäivän aikana kuvaajan rooli voi vaihdella paljon. Jotkut ovat huomaamattomia ja dokumentoivat tilannetta kuin sivustakatsoja, kun taas toiset ohjaavat enemmän ja pyytävät poseerauksia. Jos haluatte rennon ja luonnollisen tunnelman, valitkaa kuvaaja, joka osaa olla tilanteissa ilman, että ne tuntuvat teennäisiltä. Parhaimmillaan kuvaaja osaa soluttautua osaksi hääseuruetta ja olla kuin yksi vieraista, jolloin vieraat ei pidä kuvaajaa vain outona, yhtäkkiä kameran kanssa kohti tulevana tyyppinä vaan antava kuvaajan olla osa porukkaa ja näin kuvaaja pystyy ikuistamaan tilanteita, reaktioita ja tunnelmaa autenttisimmillaan.
Kuvaajalta voi kysyä esimerkiksi:
Miten kuvaaja ohjaa teitä ja mikä on hänen tyyli toimia hääjiuhlassa ja varmistaa, että kuvat ovat sen tyyppisiä (esim. aitoja tunnelmia ja tilanteita) kuin te haluatte.



4 KUVAAJAN KALUSTO
Kuten alussa mainitsin, hääkuvia ei voi ottaa uudestaan, joten on tärkeää, että kuvaaja huolehtii siitä, että hän pystyy tekemään töitä niin, että kalusto ja kuvien tallessa pysyminen on turvattu. Tähän paras ratkaisu on, että kuvaajalla on vähintään 2 kameran runkoa, joissa molemmissa on 2 muistikorttipaikkaa.
Syy: Jos yksi runko hajoaa, on silti toinen runko, jolla kuvata. Kaksi muistikorttipaikkaa varmistaa sen, että jos toinen muistikorttipaikka hajoaa tai lakkaa kirjoittamasta tai toinen muistikortti korruptoituu, on kuvat edelleen tallessa toisella muistikortilla.
Ja koska häitä kuvataan välillä sisätiloissa vähän hämärissä olosuhteissa, on tärkeää, että kuvaajalla on objektiivit, joissa on riittävä valovoima, eli että kuvaaja pystyy laittamaan kameraan sellaiset säädöt, joilla pystyy kuvaamaan hyvinkin hämärässä. Ammattikuvaajilla tällaiset objektiivit on aina, mutta koska ne on hintavia, saattaa harrastekuvaajat joskus säästää, koska pärjäävät suurimman osan ajasta vähemmän valovoimaisilla objektiiveilla. Mikäli objektiivin valovoimassa on parantamisen varaa, joutuu kuvaaja säätämään muita valotukseen liittyviä säätöjä ja kuviin saattaa tulla hekemmin niin kutsuttua kohinaa, mikä vaikuttaa kuvan laatuun. Kohinaa syntyy hämärässä kuvatessa aina, eikä sitä pysty välttämään ja se on myös tyylikeino ja tuo parhaimmillaan kuviin ihanaa pehmeyttä ja filmimäistä tunnelmaa, mutta on eri asia, tuleeko kohina riittämättömän kaulston takia.
Asiakkaana teidän ei välttämättä tarvitse tietää, millaisilla objektiiveilla kuvaaja kuvaa, MUTTA mikäli teidän juhlapaikka on hämärä (esim. monet latojen vintit, tallien yliset, Jyväskylän Savutuvan Apaja, Helsingissä Argoksenmäen holvikellari jne), kannattaa kuvaajalta pyytää nähtäväksi hämärässä tilassa kuvattu häägalleria, niin näette, pidättekö siitä, kuinka kuvaaja ratkaisee hämärässä tilassa kuvaamisen haasteet.
Illan bilekuvissa on lähinnä tyyliseikka, käytetäänkö kuvissa salamaa vai ei, mutta monesti bileet ovat jo niin hämärässä, että saattaa olla vaikea pärjätä ilman salamaa, joka tuo myös oman hauskan fiiliksen kuviin. Selailkaa teidän kuvaajavaihtoehtojen kokonaisia gallerioita myös illan bilekuvien osalta ja pohtikaa, minkälaisesta tyylistä pidätte.
Voitte kysyä kuvaajalta esimerkiksi näin:
Minkälaisella kalustolla kuvaat ja miten olet varautunut mahdollisiin laiterikkoihin (ja haastaviin kuvausolosuhteisiin, jos juhlatila sitä vaatii)?



5 YLLÄTTÄVÄT ENNAKOIMATTOMAT TILANTEET
Sää, tekniset ongelmat tai odottamattomat tilanteet voivat yllättää, vaikka moneen on mahdollista varautua etukäteen, ennakoida ja suunnitella. Kokenut hääkuvaaja osaa reagoida näihin tilanteisiin ja selvittää ne ilman stressiä. Kannattaa kysyä kuvaajalta, miten hän on aiemmin ratkonut haasteita, kuten sateista hääpäivää tai yllättävää aikataulun muutosta. Parhaimmillaan yllättävissä tilanteissa kuvaaja voi olla se rauhoittava maadoittaja, joka kokemuksen syvällä rintaäänellä kertoo, että ei oikeasti ole mitään hätää ja moneen tilanteeseen on monia eri toiminta- ja ratkaisutapoja.
6 KUVAUSSOPIMUS
Tehkää aina kirjallinen kuvaussopimus, johon on kirjattu mm. kuvauksen hinta, mitä se pitää sisällään, mistä voi mahdollisesti tulla lisäkuluja ja mitä ne lisäkulut on, missä ajassa saatte valmiit kuvat, kuinka paljon kuvia vähintään saatte, minkälainen editointi kuuluu hintaan, minkälaiset käyttöoikeudet teillä ja teidän vierailla on kuviin.
Sopimuksessa on myös hyvä olla tieto siitä, miten kuvaaja toimii sairastapauksissa ym ennakoimattomissa tilanteissa, varausmaksusta ja loppumaksun aikataulusta, hääpäivän ruokailusta (että olette samalla sivulla siitä, miten kuvaajan ruokailu pitkän päivän aikana hoituu). Näin teillä on mustaa valkoisella tärkeistä asioista, sopimus hyödyttää molempia osapuolia ja teille hahmottuu myös vielä paremmin palvelun sisältö.
Voitte pyytää jo tarjousta kysyessä kuvaussopimuksen luonnoksen nähtäväksi, jotta siinä kohtaa, kun olette viestitelleet jo enemmän ja vahvistamassa varausta, ei kuvaussopimuksessa mahdollisesti kysymyksiä aiheuttavat asiat nosta esiin huolta jostain. Ammattitaitoinen kuvaaja vastaa mielellään sopimukseen liittyviin kysymyksiin, jotta teillä on sen kanssa mahdollisimman hyvä olo ennen sen allekirjoittamista!




7 KUVAUSPALAVERI
Kuvauspalaveri ennen hääpäivää ja palaveri jopa ennen varauksen tekemistä on tärkeitä molemmille osapuolille tutustumisen kannalta. Ennen varauksen tekemistä voitte kysyä näitä kysymyksiä kuvaajalta ihan suullisesti (esim. etäpalaveri hyvä siihen) ja tunnustella kuvaajan energiaa ja teidän kemioita, joiden perusteella voitte miettiä, onko kuvaaja teidän tuntuinen ihminen ja sellainen, että kuvaajan läsnäolo hääpäivän tärkeimmissä hetkissä tuntuisi hyvältä. Kuvauspalaverissa lähempänä häitä on yleensä hyvä käydä läpi vielä kaikki käytännön asiat, siirtymiset ja hääpäivän aikataulut, pohtia yhdessä kokonaisvaltaisesti suunnitelmia, teidän toiveita, mitä haluatte tai ette halua, mikä kuvissa on erityisen tärkeää ja minkä puuttuminen harmittaisi ja mikä jännittää tai mietityttää. Kokenut hääkuvaaja osaa myös auttaa ratkaisemaan vielä epäselviä asioita esim. aikataulun tai käytännön asioiden osalta ja osaa myös auttaa tietä näkemään, jos on vielä joitain asioita, joita on hyvä selvittää ennen häitä.
Jos kuvaaja ei itse kerro palaverikäytännöistään, voitte kysyä, miten hän pitää palavereja ja millaisia asioita niissä käydään läpi.
8 KUVAAJAN SAIRASTUMINEN
Mitä jos tapahtuu jotain niinkin inhimillistä, mutta ennakoimatonta, että kuvaaja sairastuu, loukkaa itsensä tai jostain muusta syystä ei pysty tulemaan paikalle? Ammattikuvaajalla on usein hyvät verkostot ja niiden myötä paljon kontakteja, joista yleensä saa tuuraajan nopeallakin aikataululla. Jos verkostoja ja sellaisia kuvaajakontakteja, joita voi turvallisin mielin suositella ja jotka kykenevät hoitamaan työn laadukkaasti tuurauskeikalle hyppäämällä, ei ole, saattaa korvaavan kuvaajan löytäminen olla haastavampaa.
Voitte kysyä kuvaajalta esimerkiksi näin:
Miten toimit tilanteissa, joissa yllättäen esim. hääpäivänä sairastut tai loukkaat itsesi pahasti ennen häitä?
Toivottavasti näistä on teille apua ja saitte pohdinnan tueksi näkökulmia, jotka helpottavat teidän kuvaajavalinnan tekemistä! ❤️
Terkuin Iida